Blogs

Sneeuw, pekel en hondenpootjes

Hondenpootjes in de sneeuw

Er valt eindelijk weer sneeuw in ons kikkerlandje. Veel honden vinden sneeuw geweldig leuk, ze doen mal en racen met hun buik plat over de grond.

Wat vindt jouw hond van sneeuw?

Wandelen jullie graag samen ook in de sneeuw? Pas goed op, er zitten een paar haken en ogen aan het sneeuwweer voor je hond. Behalve de gladheid, waar honden zich pas te laat druk over maken, strooit strooizout ofwel pekel ook roet in het eten. Voor honden kan dit heel schadelijk zijn.


Hier een aantal tips om je hond en zijn pootjes te beschermen:

Sneeuwklompjes tussen de voetzooltjes

Als je hond buiten wandelt kan er sneeuw tussen de voetzooltjes blijven plakken. Soms hoopt de sneeuw tussen de voetzooltjes op tot een ijsballetje of ijsballetjes. De ijsballetjes kunnen erg hard zijn en daardoor pijn veroorzaken tijdens het wandelen. Wil je de balletje verwijderen, trek er dan niet aan, maar knijp ze heel voorzichtig fijn.

Hoe voorkom je sneeuw tussen de voetzooltjes?

Wil je gaan wandelen met je hond in de sneeuw, smeer dan voordat je de deur uitgaat de hondenpootjes in met vaseline of met speciale wax voor zijn pootjes. (Kivo biologisch potenbalsem, espree paw tree en zo zijn er nog meer producten) Smeer de voetzooltje van je hond in voordat je gaat wandelen in de sneeuw.

Zit je wandeling er weer op spoel en droog de poten van je hond direct goed af en verwijder de ijsballetjes uit de pootjes.

Knip heel voorzichtig de lange haren tussen de tenen weg zodat de kans kleiner is dat er ijsklontjes tussenkomen.


Verder is het belangrijk om zo goed en zo kwaad als het kan de wegen waar met pekel is gestrooid te vermijden.

Wil je een langere wandelingen maken met je hond, dan zijn hondenschoentjes of sokjes erg prettig. Ze houden de poten droog en de spieren warm! Extra pluspunt, de voetzooltjes van je hond worden beschermd tegen wondjes. Als de grond bevroren is, is deze kei hard en hierdoor kan een hond zich eerder verwonden.Bovendien wordt de hond meteen beschermd tegen verwondingen. Deze kunnen sneller optreden door een bevroren ondergrond. Door de sneeuw en de bevroren ondergrond komen er mogelijk kloofjes tussen de voetzolen van je hond. De pekel werkt hier op in, met een nare irritatie aan de poten als gevolg. Strooizout blijft aan de poten van de hond plakken. Na thuiskomst de hondenpootjes afspoelen met lauwwarmwater en daarna droog kaken. Als je hond zijn pootjes schoon likt krijgt hij pekel binnen, dit kan zoutvergiftiging veroorzaken en ernstige gevolgen hebben.

Als je hond al last heeft van zijn poten dan helpt het om regelmatig een goede zalf of ontsmettingsmiddel te gebruiken. Om te voorkomen dat het dier alles er meteen weer af likt, kun je proberen het af te leiden door bijvoorbeeld een goed gevulde Kong te geven.’