Blogs

Mijn hond kan zitten!!!

Een kritische noot bij het commando zit, waarom hoor ik je denken. Een hond hoort toch te gaan zitten als jij dat van hem vraagt, het kan zijn dat je daar als hondeneigenaar een punt hebt.


Het is belangrijk dat honden in sommige situaties het commando zit beheersen, bijvoorbeeld om veilig over te steken (kanttekening, als eigenaar is dat praktisch, je hond weet dat hij moet zitten en jij kan zo even rustig kijken of er geen verkeer aan komt. Komt er geen verkeer dan kun je oversteken met je hond) of een tuig/halsband aantrekken is ook wel fijn en gemakkelijk als hij rustig zit (wederom een kanttekening, vindt je hond het fijn en rustig om te zitten als je zijn tuig/halsband aan trekt of vindt jij als eigenaar dat???)


Waar ligt de voorkeur van jouw hond als hij moet wachten met oversteken of zijn tuig aan krijgt? Weet je dat en wat zou je kunnen doen om er achter te komen?


Zoek overzichtelijke situaties bewust op en ga vooruit kijken voor dat je al aan die beruchte stoeprand staat. Uiteraard zorg je voor veiligheid van je hond en wacht je niet of hij inderdaad gaat zitten aan de stoeprand, maar bouw een veiligheid in hierdoor ga je de hond leren een kiezen te geven. Natuurlijk is het belangrijk om te wachten met oversteken, maar misschien kan hij ook wel wachten op een voor hem comfortabelere manier. Ga veilig op onderzoek uit met je hond en kom er achter wat voor hem prettig is.


Het zit commando is erg belastend voor je hond, vergelijk het maar voor jezelf met door je knieƫn of op je hurken te gaan zitten. Doe dat maar eens 50x op commando en onverwacht, zonder morren.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel bij mensen, maar bescherm je hond hier wel voor. Hij vertelt jou wel degelijk dat hij het niet fijn vindt, maar mis je dit belangrijke signaal dan heeft je hond mogelijk onnodig pijn.


Wees een oplettende baas met oog voor de keuze van je eigen hond.