Blogs

Laat je hond uit met gezond verstand

Elke dag ga ik met onze hond bewust op pad. Waarom maak ik bewust nu dik gedrukt, nou omdat het blijkbaar niet voor iedereen logisch is. Ik wil vervelende, benarde en/of ongemakkelijke situaties voorkomen. Voor wie, nou met name voor de hond, hij wil voelt zich dan niet prettig en dat uit zich in het geval van Faido in optreden d.m.v. veel lawaai en enorm hangen in de lijn.

Ik ben geen gedragstherapeut en ik zeg ook zeker niet dat dit voor iedere hondeneigenaar de oplossing is, maar ik denk wel dat het een hoop trammelant op straat, in het bos of waar dan ook kan voorkomen.


Samen lopen we door het park en ik voel me een soort scanner die relaxte situaties op spoort. Bijv. een middelgroot zwart fluffy hondje komt in de verte aangelopen. Faido snuffelt er nog vrolijk op los aan zijn loshangende lijn, maar deze dame zit aan het einde van haar 8m rollijn en staart in opperste concentratie naar Faido. Het lijkt wel met elke stap die ze dichterbij komen de hond groter wordt en meer op haar tenen gaat lopen. Mijn scanner heeft it geconstateerd en zoekt naar een oplossing. Simpel gevonden, we draaien van het pad af en gaan het grasveld op. Faido heeft de hond gezien, maar doordat we op tijd afstand hebben genomen kan hij het er vanaf met een knikje. Zijn focus ligt snel weer op het snuffelen. De fluffy witte hond ging als een bezetene te keer, eigenaar kwaad en rukken aan de lijn en mopperen. Eenmaal de situatie achter ons latend komt Faido met zijn neus tegen mijn hand en kijkt me aan alsof hij zegt: "Dank je wel voor de mogelijkheid van ontwijken."


Jeetje ben ik bij thuiskomst weer met een stokje aan het poeren onder mijn schoen omdat er kak onder zit. Weet je dat interesseert me totaal niet. Met mijn gezonde boerenverstand heb ik mijn hond relaxt door de wandeling geloodst. Mijn scanner is wel eens stuk, staat uit of de batterijen zijn leeg, maar ik ben me ten alle tijden bewust van de situaties die er om me heen gebeuren. Hierdoor kan ik samen met Faido de situaties bijna altijd behappen en weten we van elkaar wat we kunnen doen om er relaxt door heen te komen.


Wees eens wat bewuster en alerter tijdens je wandeling met je hond. Gebruik je verstand en als je van je vertrouwde stoepje af moet omdat er iemand net iets eerder loopt. Doe dat, je hond is je dankbaar en die poep die krijg je ook wel weer onder je schoenen vandaan.