Aan de wandel met je hond

Wat is nou eigenlijk wandelen met je hond? Op deze vraag geven veel mensen een ander antwoord. De antwoorden variΓ«ren van tempo maken en kilometers vreten, naar het uitlaatveld en lekker rennen achter een bal aan of lekker laten struinen. In deze blog zal ik de je meenemen in wat het doet met de hond.

Tempo en kilometers vreten

Soms is het heerlijk om lekker tempo te maken en gewoon even te gaan. Aan niks denken en eens een ander stuk van de stad of het bos bekijken. Het voordeel hiervan is dat de conditie van je hond zal verbeteren en hij mits je het aantal kilometers aan blijft passen naar boven ook lekker tevreden in zijn mandje zal liggen. Het nadeel is dus dat je steeds verder moet lopen om hem tevreden te stellen. Heb je een keer niet zoveel tijd en wil je toch dat je hond tevreden is zal je dus iets anders hiervoor moeten bedenken.

Op naar het uitlaatveld en achter die bal aan

De wekker gaat, jij pakt je kop koffie, het tuig, de riem en de werpbal. Tijd om je lieve dier even de benen te laten strekken voordat jij aan je werkdag kunt beginnen. Samen wandelen jullie naar het veldje waar nog zo’n 4 andere honden aan het rennen zijn en ondertussen ook hun behoefte even doen.

Jij denkt, dat is mooi hoef ik mooi niet met hem ballen te gooien. Kan hij lekker met zijn vriendjes spelen en rennen. Tussendoor roep je nog even: “Tinus, vergeet je niet te poepen we gaan zo naar huis.” Je rond je gesprek af en loopt met hem weer naar huis. Zo vriend jij bent weer tevreden, tot vanmiddag laat je alles heel thuis. Een kroel over zijn bol terwijl je je boterham smeert en tijd om naar het werk te gaan.

Prikkels, prikkels, prikkels voor jou en als je ‘s middag’s thuis komt ben je helemaal kapot. Je doet hetzelfde rondje als in de ochtend, maar hij kan nu wel even achter de bal aan racen. Eenmaal thuis plof je uitgeput op de bank. Tinus staat vragend voor je na een halfuurtje en die heeft wel weer zin om aan de slag te gaan. Jij stuurt hem met een kluif naar zijn mand.

Je spreekt met hem af dat je hem morgen een extra wandeling geeft waarbij hij langer mag rennen en spelen.

Wist je dat je de keren dat je je hond laat rennen en spelen, je hem niet alleen vermoeid, maar ook zijn conditie verbetert. Kijk eens naar jezelf als je gaat sporten, zal je voor jezelf de laat steeds hoger moeten leggen wil je je conditie steeds verbeteren. Kortom is dit voor je hond altijd de beste uitlaatklep en vind je hond het daadwerkelijk wel echt leuk op dat uitlaatveld?

Struinen

Een lange werkdag staat te beginnen, dat betekende hier vaak een uurtje eerder de wekker. Niet om uitgebreid te kunnen ontbijten, maar juist voor Faido. Het eerste wat we deden was samen aan de wandel, op lange werkdagen gingen we vaak naar het bos of hij mocht zelf bepalen en dus struinen waar hij heen wilde. Dat maakte de wandelingen vaak verrassend en soms liepen we niet eens kilometers, maar waren we wel dik een uur weg. Ik volgde letterlijk Faido zijn neus.

De hondenneus is namelijk zo gemaakt dat hij 2 functies heeft

  • ademhalen
  • geuren filteren en herkennen

Op het moment dat een hond aan het wandelen is en bij iedere struik of lantaarnpaal door moet lopen ruikt hij weinig tot niks. Als je langer zal blijven staan of langzamer gaat lopen krijgt hij tijd en kan de geur die binnenkomt doorgezet worden naar de hersenen.

Gebeurd dat dan weet hij wie, wanneer en waarschijnlijk zelfs hoelang hij hier geweest is. Soms zal hij deze informatie willen versterken met eigen informatie (bijv. een plas) en nogmaals terug keren om te checken of zijn info duidelijk is.

Je zal merken dat je hond bij thuis komt een flinke teug water uit zijn bak zal nemen. Het snuffelen zorgt er namelijk voor dat zijn neus droog wordt. De geurdeeltjes blijven plakken aan het vocht en zodat zijn neus verzadigd is zal zijn neus droger worden en kan hij dus moeilijker geuren opnemen. Maak dus je dus echt een hele lange wandeling, neem dan altijd water mee. Je geeft je hond zo de mogelijkheid om alles uit de wandeling te halen die mogelijk is.

Kortom waar maak je een hond blij mee?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2845.jpg
Faido checkt zijn socials

In mijn ogen is het belangrijk om een goede mix te hebben waarbij het het allerbelangrijkste is dat je hond lekker zijn neus kan gebruiken en zijn socials kan checken en beantwoorden. Zo nu en dan een lichamelijk uitdaging geeft een hond ook zeker voldoening en zal hem lichamelijk ook sterker maken. Het uitlaatveld ben ik zelf geen fan van, ik vraag me af of honden het wel echt leuk vinden om met andere honden te spelen. Zijn het wel vrienden van elkaar zoals het soms lijkt, uiteraard is dat een andere discussie. Wel belangrijk om over na te denken en bij stil te staan.

Leuk dat je er bent,
ik ben Marijn

In deze blogs kun je meer lezen over honden, speuren en leuke tips en tricks die je kunt doen met je hond.

In deze link kom je terug op mijn homepage.

meer blogs