Heeft jouw hond bergen energie en hij wil/kan maar niet ontspannen. Wellicht doe je te weinig, teveel of misschien wel precies genoeg, maar heeft hij een ander soort uitdaging nodig.
Wat is mentale uitdaging voor je hond?
Als jij je hond mentale uitdaging geeft laat je zijn pootjes niet werken werken, maar zijn hoofd gaat aan het werk. Als het hoofd van de hond aan het werk wordt gezet verplicht je hem tot nadenken en dit kost je hond energie. Mentale energie vergt veel van je hond en maakt hem dus moe, in tegenstelling tot lichamelijke energie kun je mentale energie minder opbouwen.
Ga je bijvoorbeeld dagelijks fietsen met je hond, dan zul je steeds verder moeten fietsen om hem zijn lichamelijke energie kwijt te laten raken. De conditie van je hond wordt steeds beter naar mate je meer met hem fietst. Mentale uitdaging daarmee geef je je hond zelfvertrouwen, omdat hij dingen zelfstandig kan ondernemen en door het zelfstandig uitvoeren van puzzels wordt hij mentaal uitgedaagd.
Hoe bied ik mentale uitdaging aan mijn hond?
Iets nieuws kan spannend, reuze interessant of juist oninteressant zijn. Geef hem de tijd voor onderzoek, dit kan lang of misschien zelfs heel kort duren. Alles is goed en daarna kun je het spel gaan opbouwen, zodat hij leert onder begeleiding van jouw hoe hij iets kan oplossen. Soms ga je met grote reuzen stappen vooruit en het kan ook zijn dat de stappen klein zijn en blijven. Wel is het belangrijk dat je hem niet aan zijn lot overlaat en dat je hem ondersteunt waar hij het nodig heeft. Hiermee groeit jullie band en leert je hond dat je hem helpt in moeilijke situaties.
Waar vind ik mentale uitdaging?
Je kunt o.a. met je hond huis, tuin en keuken materialen gebruiken om spelletjes te laten oplossen, er zijn allerlei producten om afwisselende uitdaging te bieden. Op deze pagina kun je daar allerlei producten voor vinden. Als je een product of spelletje aanbiedt is het goed om je viervoeter hier eerst kennis mee te laten maken.
Je kunt er ook voor kiezen om een grotere activiteit met je hond te ondernemen, denk bijvoorbeeld aan praktijkspeuren. Tijdens deze uitdaging geef je je hond de ruimte en het vertrouwen om samen een ‘vermist’ persoon te gaan speuren. Je hond volgt een spoor en jij gaat leren hem op een non-verbale manier te leren begrijpen. Rust en vertrouwen en uiteraard met ondersteuning van iemand gaan jullie als team leren samenwerken en elkaar leren te begrijpen.
Praktijkspeuren is een mooie en leerzame uitlaatklep voor jullie als team, momenteel worden er geen cursisten aangenomen. Hopelijk kan ik in de toekomst jullie als team verwelkomen.
Kijk hier voor meer informatie over praktijkspeuren in omgeving van Uden