Geur aanbieden, zodat de hond weet wie hij moet speuren.

De uitlaatklep voor iedere hond, klein of groot, is praktijkspeuren

Maak jij van jouw actieve hond een speurneus, ontdek de voordelen.

Praktijkspeuren, wat is dat nou eigenlijk? Graag neem ik je in deze blog mee waarom deze heerlijke buitenactiviteit voor jou en je hond nou zo geweldig is. Voordelen zijn er een heel rijtje op te noemen, hieronder een selectie hierover.

Wat is praktijkspeuren?

Praktijkspeuren is uitlaatklep voor iedere actieve hond, oké dat is wel erg kort door de bocht. Eigenlijk is het een manier van speuren waarbij jullie samen getraind worden om op een hobbymatige manier menselijke geuren op te sporen. Tijdens het speuren zit je hond altijd aan een lijn en hij leert op een effectieve manier onder jou begeleiding een spoor uit te werken. Het is mogelijk om speurwerk tot inzetbaarheid te trainen, echter bij Dierenlantijntjes werken we zeker naar niveaus en eventueel diploma’s, maar niet naar inzetbaarheid. Met praktijkspeuren leer je in allerlei situaties met allerlei ondergrond speuren naar vermiste mensen en hun voorwerpen.

De voordelen van praktijkspeuren

Speurende jachthond op de Maashorst

Er zijn ontzettend veel voordelen op te noemen verbonden aan het trainen van praktijkspeuren met je energieke hond. Hieronder staan er een aantal voor je op een rijtje:

  • Betere band tussen jou en je hond: Praktijkspeuren versterkt de band tussen jou en je hond, tijdens het speuren ben je namelijk op een non-verbale manier aan het werk. Jij luistert/kijkt naar je hond en leert te begrijpen wat hij bedoeld, kortom optimale samenwerking als een echt team. Het vergroot het vertrouwen en de communicatie tussen jullie.
  • Mentale uitdaging: Praktijkspeuren is niet alleen fysiek uitdagend, maar ook mentaal stimulerend voor je hond. Het helpt bij het ontwikkelen van hun cognitieve vaardigheden en houdt ze geestelijk scherp.
  • Fysieke activiteit: Tijdens het praktijkspeuren wordt je hond actief en moet hij zijn energie gebruiken om te speuren. Dit is een geweldige manier om hem fysiek bezig te houden, vooral voor rassen die overlopen van de energie. Maar ook zeker voor honden die van uitdagingen uithouden en welke hond houdt daar nou niet van.
  • Zelfvertrouwen vergroten: Naarmate je hond beter wordt in praktijkspeuren, zal zijn zelfvertrouwen groeien. Het succesvol volgen van geursporen geeft hem voldoening en maakt hem trots.

Hoe begin je met praktijkspeuren?

Als je geïnteresseerd bent in het trainen van praktijkspeuren met je hond, zijn er een paar stappen die je kunt volgen om te beginnen:

  1. Zoek een ervaren trainer: Het is belangrijk om te trainen onder begeleiding van een ervaren en gekwalificeerde trainer die bekend is met praktijkspeuren.
  2. Bouw de basisvaardigheden op: Begin met het trainen van de basisvaardigheden, zoals het leren volgen van een geurspoor en het herkennen van de geur die ze moeten zoeken.
  3. Stel doelen: Stel realistische doelen voor zowel jou als je hond tijdens het trainingsproces. Dit helpt bij het behouden van motivatie en vooruitgang.
  4. Train regelmatig en volg 1 manier in je aanpak. Herhaling is essentieel voor succesvolle praktijkspeurtraining.
  5. Geniet ervan: Het belangrijkste is om plezier te hebben tijdens het beoefenen van praktijkspeuren! Geniet samen met je hond van de uitdagingen en successen die deze activiteit biedt.
Conclusie:

Praktijkspeuren biedt talloze voordelen voor zowel jou als je hond. Het versterkt de band tussen jullie, biedt mentale uitdaging, bevordert fysieke activiteit, vergroot het zelfvertrouwen en verbetert de gehoorzaamheid. Als je geïnteresseerd bent in praktijkspeuren in de omgeving van Uden, boek dan hier een proefles. Woon je niet in de omgeving van Uden, ga dan op zoek naar ervaren trainer in jouw omgeving en begin met het opbouwen van de basisvaardigheden. Vergeet niet om te genieten van deze geweldige activiteit samen met je trouwe viervoeter!

Leuk dat je er bent,
ik ben Marijn

In deze blogs kun je meer lezen over honden, speuren en leuke tips en tricks die je kunt doen met je hond.

In deze link kom je terug op mijn homepage.

meer blogs